Ministrul Educaţiei și Cercetării Anatolie Topală a participat la ședința festivă consacrată sărbătorii profesionale „Ziua Istoricului”

  • 18/06/2022
  • 0
  • 4 Vizualizări

Astăzi, 18 iunie 2022, ministrul Educaţiei și Cercetării a participat la ședința festivă consacrată sărbătorii profesionale „Ziua Istoricului”, eveniment reluat după doi ani de pandemie.

 

Ministrul a venit cu un mesaj de felicitare pentru comunitatea istoricilor, menționând că Ministerul Educației și Cercetării a susținut și susține breasla istoricilor în demersul său educațional, educația istorică fiind una fundamentală pentru devenirea și continuitatea generațiilor. „Pentru a crește cetățeni activi, responsabili, critici și cu simțul demnității avem nevoie de o abordare obiectivă a istoriei, fără implicarea politicului, dar totodată pe cât de critică, pe atât de echilibrată. În contextul evenimentelor istorice ale zilei de azi cu atât mai importantă devine misiunea istoricilor de a prezenta obiectiv adevărul despre războiul din Ucraina, despre criza umanitară fără precedent, de a se implica în dialogul constant cu trecutul, pentru a găsi răspunsuri și soluții pentru prezent spre a putea construi un viitor. Avem nevoie de istoria păcii, umanității, toleranței, reconcilierii, înțelegerii în societate pentru a putea construi un stat de drept care să-și ocupe locul ce-i aparține în familia europeană”, a subliniat Anatolie Topală.

 

Totodată, ministrul a venit cu un îndemn către comunitatea istoricilor din Republica Moldova: „Acum, mai mult ca niciodată, țara are nevoie de unitate, verticalitate, discernământ, profesionalism, vizionarism în domeniul istoriei, dar mai ales în cel al educației istorice. Este nevoie de un efort conjugat pentru a construi o societate cu oameni responsabili, profesioniști, verticali, care să-și asume apartenența cetățenească și să contribuie la dezvoltarea unei societăți culte și prospere”.

 

Evenimentul a fost organizat de către Institutul de Istorie, în colaborare cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”,Muzeul Național de Istorie și Arheologie a Moldovei, alți parteneri.

 

Sărbătoarea profesională „Ziua Istoricului” a fost instituită prin decizia Guvernului Republicii Moldova nr. 427, din 10 iunie 2011, în semn de preţuire a aportului comunităţii istoricilor la promovarea adevărului istoric şi a valorilor democratice.