În Moldova a fost lansat „Dialogica”, un instrument inovativ de educație non-formală

  • 24/11/2020
  • 0
  • 38 Vizualizări
„Dialogica” reprezintă un instrument ce poate fi utilizat atât în mediul tradițional, cât și în online. Acesta permite copiilor și adolescenților să inițieze un dialog pe teme importante și actuale, contribuie la dezvoltarea gândirii logice și critice, a lucrului în echipă și a abilităților de negociere.

Reprezentanți ai peste 100 instituții de învățământ și organizații de tineret din toată țara au participat la conferința online „Jocuri educaționale pentru toți”, dedicată Zilei Internaționale a Copilului. Conferința a fost organizată în cadrul proiectului „Dialogica”, realizat de către Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova cu susținerea UNICEF Moldova.

„Dialogica” conține instrucțiuni de organizare a jocurilor educaționale atât în mediul tradițional, cât și în online; și 70 de runde cu întrebări axate pe Obiectivele Dezvoltării Durabile, precum „Educația de calitate”, „Fără sărăcie”, „Zero foame”, „Acțiunea asupra climei” etc.

„Inițiativa Asociației de jocuri intelectuale din Moldova a apărut la momentul protrivit. În primăvara anului trecut școlile au fost închise. La momentul actual, opr instituții de învățământ și 150 de clase se află în carantină. Însă dorința de a studia, de a acumula cunoștințe, nu poate intra în carantină. Jocurile educaționale sunt disponibile pentru aproape toată lumea, datorită simplității de organizare și datorită faptului că conțin un motivator important – dorința de a învinge”, a remarcat Ilija Talev, reprezentant de țară interimar UNICEF Moldova.

„Suntem convinși că acest tip de jocuri sunt importante pentru copii. Pandemia ne-a arătat că e nevoie de a găsi metode inovative de educație a elevilor, în special în mediul online. Ministerul este gata să investească în educația non-formală”, a afirmat Marcel Marin, șef Direcția tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Peste 300 de profesori și reprezentanți ai organizațiilor de tineret au participat la cursul de instruire DIALOGICA. La finele cursului fiecare participant a organizat un joc educațional în comunitatea sa.

Vă reamintim, că în luna octombrie al anului curent a avut loc un joc educațional online, la care au participat peste 1 500 de elevi ai claselor a VII-a – a XII-a din peste 160 instituții de învățământ din toată Republica. Jocul a fost axat pe două dintre Obiectivele Dezvoltării Durabile: „Sănătate și stare de bine” și „Educație de calitate”.

 În fiecare an, pe data de 20 noiembrie, în întreaga lume e sărbătorită Ziua Internațională a Copilului. Acest lucru oferă oportunitatea de a promova, sensibiliza și strânge fonduri pentru a aborda cele mai actuale probleme cu care se confruntă copii din toată lumea.

Anume în această zi, în anul 1989 a fost adoptată Convenția cu privire la drepturile copilului, în care sunt menționate drepturile copiilor (dreptul la educație, dreptul la sănătate, dreptul la protecție etc.), inclusiv faptul că pentru o dezvoltare deplină și armonioasă a personalității copilului, acesta trebuie să crească într-un mediu familial, într-o atmosferă de fericire, să posede posibilitatea de a se juca și de a se dezvolta.