MECC va oferi 300 de tablete și 100 de laptopuri cu softuri specializate copiilor cu cerințe educaționale speciale

  • 01/10/2020
  • 0
  • 91 Vizualizări

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, prin intermediul Proiectului „Reforma Educației în Moldova” (PRIM), va dota cu softuri specializate cele 300 de tablete și 100 de laptopuri destinate copiilor cu cerințe educaționale speciale, achiziționate cu suportul financiar al Băncii Mondiale.

 

Până la sfârșitul lunii curente, urmează să fie instalate 11 aplicații care vor facilita procesul educațional incluziv în ceea ce privește dezvoltarea capacităților de citire, scriere, atât în limba română, cât și în limba rusă; învățarea matematicii, convertirea textelor în format audio și alte modalități de predare/învățare necesare în cazul elevilor cu cerințe speciale. Softurile respective vor contribui și la dezvoltarea gândirii și stimularea atenției copiilor.

 

După ce vor fi instalate, tehnica gata pentru utilizare se planifică a fi distribuită în cele 100 de Centre de Resurse pentru Educația Incluzivă din țară, până la sfârșitul anului curent.

 

Ulterior, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va desfășura instruiri online pentru reprezentanții Serviciilor de Asistență Psihopedagogică și reprezentanții Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică privind utilizarea acestui echipament din punct de vedere didactic.

 

Amintim că pe lângă laptopuri și tablete, prin intermediul PRIM,  au fost procurate și alte echipamente IT, precum cele 100 de unități multifuncționale de imprimare, copiere și scanare; proiectoare, dar și o gamă largă de echipament special educațional, necesar copiilor cu dizabilități.

 

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient.