În cazurile depistării cazurilor de COVID-19, directorii instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău vor lua următoarele decizii:

  • 18/09/2020
  • 0
  • 96 Vizualizări
  • Cazurile confirmate la unul sau mai mulți elevi – aceștia se plasează în autoizolare pentru 14 zile;
  • În cazul în care un profesor se infectează, elevii vor fi plasați în autoizolare în urma unei decizii a conducătorilor instituției. În cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un elev/copil, toți elevii/copiii din clasa/grupa în care acesta învață se plasează în autoizolare la domiciliu pentru perioada de 14 zile, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu elevul/copilului confirmat „COVID-19 – pozitiv”. Clasa va continua studiile în regim online pentru perioada menționată (14 zile). Decizia privind autoizolarea profesorilor care au predat în clasa/grupa respectivă va fi luată de către conducătorul instituției de învățământ prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, reieșind din specificul didactic și riscurile epidemiologice.
  • În cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la unul sau mai mulți membri ai familiei elevului/copilului, acesta se va plasa în autoizolare la domiciliu pentru 14 zile de la ultima zi de contact cu persoana infectată.
  • În cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la unul din profesori, decizia privind plasarea în autoizolare a elevilor se va lua de către conducătorul instituției de învățământ prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, reieșind din specificul didactic și riscurile epidemiologice.
  • Revenirea în colectivitate a elevilor care au avut probleme de sănătate și nu au frecventat orele se va realiza obligatoriu în baza certificatului medical.

Menționăm că, în fiecare caz se intervine prompt, minimizând riscurile de transmitere a virusului. În toate instituțiile de învățământ general din municipiul Chișinău sunt respectate principiile fundamentale care stau la baza „Măsurilor de protecție pentru organizarea procesului educațional în contextul epidemiologic al COVID-19”.

Pentru asigurarea îndeplinirii recomandărilor stipulate în Instrucțiunea privind măsurile de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea activității instituțiilor de învățământ publice și private în contextul epidemiologic al COVID-19, aprobată prin Hotărârea nr. 26 din 21.8.2020 a Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, în situații de confirmare a cazurilor de infecție COVID-19, managerii instituțiilor de învățământ general iau decizii în coordonare cu CSP.

Dacă virusul a fost depistat la un elev, restul copiilor sunt plasați în autoizolare timp de 14 zile, iar clasele își continuă studiile online;