Spiridon Vangheli, la 90 de ani de la naștere

  • 14/06/2022
  • 0
  • 0 Vizualizări

Spiridon Vangheli, scriitor al copiilor, prozator, poet, traducător a ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani. Cu acest prilej, Ministerul Educației și Cercetării aduce omagii Omului, Maestrului Cuvântului, Învățătorului, Mesagerului și Sfetnicului Copilăriei. Harul și talentul său s-au revărsat într-o literatură „mare pentru cei mici”.

 

Suntem binecuvântați să-l avem contemporan pe scriitorul copilăriei a generații și generații de copii crescuți în spiritul valorilor general umane, a dorului de părinți, de baștină de tot ce e frumos și sfânt. Prin opera sa, Spiridon Vangheli a reușit să aducă atât de aproape Țara Copilăriei de fiecare dintre noi, răsădind-o ca un irepetabil mag al Cuvântului în sufletele noastre și la care ne ajută să revenim mereu ca să sorbim din izvorul purității, bunătății, luminii.

 

Vă mulţumim pentru harul pe care l-ați valorificat, dăruindu-ne din seninul și înțelepciunea cuvântului Dumneavoastră, vă mulțumim că rămâneți sfetnicul etern al copiilor și-i călăuziți ca să prindă aripi, să crească și să îmbrățișeze lumea, dar mai ales că-i așteptați cu portița deschisă să revină de câte ori au nevoie.

 

Maestre, cu profund respect și prețuire vă felicităm cu ocazia aniversării, vă dorim mulţi ani sănătoşi, fericiți alături de cei dragi și plini de lumina bucuriei de a crea inspirat spre încântarea întregii țări, dar și a cititorilor din cele circa 78 de țări pentru care ați devenit călăuză în fascinanta lume a copilăriei.

 

 

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, astăzi raionul Râşcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), a lucrat profesor şcolar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” şi „Lumina”.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care menţionăm: „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătușele Siberiei”, „Crăița” etc. Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 78 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.