Sondaj ONU Moldova și UNICEF: top 4 discipline noi pe care elevii le-ar dori să le studieze la școală

  • 06/09/2021
  • 0
  • 6 Vizualizări
Elevii din Moldova își doresc să diversifice materiile școlare studiate prin includerea unor discipline care corespund cerințelor actuale. Cele mai solicitate dintre acestea sunt: competențe IT și informatică, matematică aplicată, știință și educație în afaceri, se arată într-un studiu realizat de Organizația Națiunilor Unite prin intermediul platformei U-Report Moldova (UNICEF).

Astfel, elevii au fost liberi să aleagă ce discipline noi ar dori să studieze la școală. Aici regăsim așa exemple ca: arheologie, psihologie, biosecuritate, agricultură, medicină, educația financiară, educația sexuală, cercetări, clima etc.

Majoritatea respondenților cred că sistemul educațional din Moldova, fie nu asigură abilități pentru viitor (38 %), fie nu au știut să-i ofere un calificativ (21 %). Studiul a relevat că tinerii își doresc mai multe oportunități de angajare și locuri de muncă de calitate.

Fiecare a treia persoană a menționat necesitatea programelor școlare de dezvoltare în cadrul instituțiilor de învățământ. Astfel, întrebați care sunt cele mai acute probleme cu care se confruntă, 40 % au numit oportunitățile de angajare, calitatea educației (27 %), oportunitățile pentru implicare civică (13 %) și discriminarea (12 %).

La sfârșitul lunii august, Organizația Națiunilor Unite prin intermediul platformei U-Report Moldova (UNICEF) a lansat sondajul „Prioritățile de viitor ale tinerilor”Scopul acestuia a fost să consulte opinia tinerilor cu privire la nevoile și prioritățile de dezvoltare a Republicii Moldova pentru următorii ani. Rezultatele cuprind opinia a 2 279 de persoane cu vârste cuprinse între 11 și 35 + dintre care 32 % de sex masculin și 68 % de sex feminin.

Sugestiile tinerilor vor fi analizate și luate în considerare în procesul de elaborare a noului cadru de cooperare pentru dezvoltare durabilă dintre ONU și Guvernul Republicii Moldova.