Lansarea Campaniei sociale de susținere a personalităților marcante din domeniul culturii „Dăruim lumină” (video)

  • 06/05/2021
  • 0
  • 20 Vizualizări

Primăria municipiului Chișinău a lansat marți Campania socială de susținere a personalităților marcante din domeniul culturii, cu genericul „Dăruim lumină”. Inițiativa aparține Primarului General, Ion Ceban și este desfășurată de Direcția cultură.

Pe parcursul anului, subdiviziunea municipală de profil, împreună cu uniunile de creație, a monitorizat și evaluat situația a cca 1200 de personalități din domeniul culturii (privind starea sănătății și situația materială), din care au fost selectați 110 reprezentanți ai breslei, aflați în situații de risc. Pentru persoanele respective, autoritățile locale au decis oferirea ajutoarelor financiare unice, a câte 1000 de lei, către sărbătorile de Paști.

De asemenea, au fost identificate 21 de personalități din domeniul culturii: interpreți, dirijori, compozitori, actori, regizori, folcloriști, artiști plastici, bibliografi etc., care au marcat jubilee în acest an, inclusiv 100+ ani (în perioada: ianuarie-aprilie 2021), care s-au învrednicit de premii bănești, a câte 1500 lei și coșuri cu fructe. Alte 12 personalități marcante au beneficiat de premii a câte 1000 de lei și coșuri cu bunătăți.

Primarul General, Ion Ceban, s-a declarat onorat să vină în fața oamenilor de cultură, prezenți la eveniment, urându-le să fie sănătoși și să ne bucure și în continuare prin creațiile lor. „Vă mulțumim pentru că sunteți și să ne trăiți sănătoși. Iar noi, să reușim să ne ridicăm, pe cât este posibil, așteptărilor oamenilor de creație. Pentru că atunci când ne este greu sau când ni-i ușor, tot la creația Dumneavoastră apelăm”, a mai spus Ion Ceban.

La rândul lor, artiștii invitați la eveniment s-au arătat mulțumiți de atenția acordată de autoritățile locale. Majoritatea celor prezenți au spus că pregătesc concerte și că așteaptă posibilitățile de a ieși în fața publicului – spectator.

Maestrul Eugen Doga, este unul din beneficiarii Campaniei municipale „Dăruim lumină”. Ilustrul compozitor a avut și un mesaj către organizatori. „Artiștii sunt oameni capricioși. Ei așteaptă atenție tot timpul. Vă mulțumim că v-ați amintit de noi, care suntem o echipă nu prea mare, dar ambițioasă. Aș dori ca Direcția cultură să ne aducă bucurie și pe viitor”, a mai menționat compozitorul.

Oaspeții evenimentului au avut posibilitatea de a contempla expoziția fotografică din holul clădirii Direcției cultură, realizată în cadrul Programului muzical-artistic de Paști, difuzat pe 2 mai, a.c., la canalul public de televiziune MOLDOVA 1.