Stadiul implementării proiectelor aflate în derulare în domeniul educației – discutate de ministrul Educației, Culturii și Cercetării și directorul Oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova

  • 04/12/2020
  • 0
  • 24 Vizualizări

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a avut astăzi, 3 decembrie, o întrevedere cu directorul Oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova Anna Akhalkatsi

 

Oficialii au discutat despre implementarea Proiectului Reforma Învățământului în Moldova (PRIM) și Proiectului Învățământul Superior în Republica Moldova.

 

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării și-a exprimat recunoștința pentru suportul acordat de Banca Mondială în domeniul educației.

„Mulțumim Băncii Mondiale pentru suportul oferit în anul 2020, în special, pentru dotarea cu calculatoare a școlilor și suportul informațional privind situația în domeniul educație la nivel global. În ultima perioadă s-au realizat multiple proiecte și programe pe domeniile de competență ale MECC, dar esențiale rămân a fi Proiectul Reforma Învățământului în Moldova și Proiectul Învățământul Superior în Republica Moldova”, a menționat Lilia Pogolșa.

 

La rândul său, directorul Oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova Ana Akhalkatsi a declarat că Banca Mondială îți reiterează deschiderea și suportul oferit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în implementarea celor două proiecte, rezultatele cărora trebuie să fie resimțite de beneficiarii finali: elevii și studenții.

 

Precizăm că Proiectul Reforma Învățământului în Moldova (PRIM) este implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022. Prin intermediul acestui proiect Banca Mondială acordă suport Guvernului Republicii Moldova în implementarea reformelor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de învățare în școlile selectate în cadrul PRIM, consolidarea sistemelor de monitorizare în educație și promovarea reformelor eficiente în sectorul educației.

 

Proiectul Învățământul Superior în Republica Moldova are o perioadă de implementare de cinci ani (2020-2025), iar valoarea creditului acordat de Banca Mondială pentru realizarea acestuia este de 35,7 mln. de euro.

 

Printre principalele rezultate ale Proiectului vor fi: investiții în infrastructura universitară (laboratoare, centre de cercetare, medii de învățare etc.); un nou mecanism de finanțare al învățământului superior bazat pe indicatori de performanță pilotat și implementat; standarde de calificare elaborate și puse în aplicare și, ca rezultat, îmbunătățirea programelor de studii superioare și a curricula universitare; un sistem de asigurare a calității performant la nivel național și instituțional; ANACEC înregistrat în EQAR drept dovadă a conformității programelor de studii superioare naționale acreditate cu Standardele și liniile directoare pentru asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului Superior.