Două lansări de carte despre Chișinău au avut loc astăzi în capitală

  • 02/11/2020
  • 0
  • 76 Vizualizări

Lansarea publicației „Chișinăul de ieri și de azi” și a volumului șase din Seria „Identitățile Chișinăului”, dedicat orașului subteran, a avut loc astăzi, 29 octombrie, cu participarea reprezentanților Ministerului Educației Culturii și Cercetării.

 

Prezent la lansarea volumului „Identitățile Chișinăului”, Andrei Chistol, secretarul de stat pe domeniul culturii, a apreciat efortul organizatorilor de a încuraja studiile și cercetările urbane: „Proiectul de astăzi, se înscrie în șirul acțiunilor orientate spre promovarea și valorificarea patrimoniului cultural și istoric al orașului Chișinău, în special, al celui subteran care încă nu este pe deplin cercetat și valorificat. Salut efortul organizatorilor de a încuraja studiile și cercetările urbane pe diverse domenii, precum și de a promova cultura memoriei urbane care va aduce și o schimbare de viziune asupra viitorului orașului Chișinău.”

 

Potrivit coordonatorilor publicației „Identitățile Chișinăului” – Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu, prin actualul volum se dă curs și se promovează cercetările orașului subteran, acea „terra incognita” a Chișinăului de sub Chișinău: „Coborând straturile culturale subterane, fie spații cu funcționalitate de refugiu sau apărare din perioada sovietică, fie pivnițele sau depozitele cu funcționalitate economică din secolul al XIX-lea, fie straturile arheologice ale orașului de acum câteva sute de ani, noi jinduim să descoperim statura unei localități istoric importante la confluența civilizațiilor balcanice și a civilizațiilor din zona de nord a Mării Negre.” se menționează în debutul lucrării.

 

Tot astăzi, a avut loc și lansarea publicației „Chișinăul de ieri și de azi” de Iurie Colesnic.

 

Lucrarea cuprinde fotografii și date istorice despre construcțiile, edificiile și monumentele din Chișinău. Printre cele 244 de pagini, cititorul va descoperi lucruri curioase despre: morile și barierele Chișinăului, monumentul „Unirii” și bustul lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, realizate de sculptorul Alexandru Plămădeală, „Turnul Dezrobirii”, Sala cu Orgă, biserica „Sf. Cuvioasă Teodora de la Sihla”, biserica „Sf. Pantelimon”, casa Herța, Grădina Publică, etc.

 

Autorul Iurie Colesnic are o serie de publicații despre capitală, printre care pot fi menționate: „Chișinău. Enciclopedie”- Chișinău, 1997; „Chișinăul și chișinăuenii” – Chișinău, 2012; „Nebănuitul Chișinău”- Iași, 2016 și multe altele.