Dezvoltarea cooperării bilaterale moldo-letuaniene în domeniul educației, culturii și cercetării – pe agenda discuțiilor ministrului Igor Șarov și al E.S. Ambasadorul Republicii Letonia în Republica Moldova Uldis Mikuts

  • 28/10/2020
  • 0
  • 75 Vizualizări

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a avut astăzi, 27 octombrie, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Letonia în Republica Moldova, E. S. Uldis Mikuts.

Cei doi oficiali au discutat despre intensificarea colaborării bilaterale în domeniul educației și anume despre importanța schimbului de experiență privind desfășurarea procesului educațional online.

Ministrul Igor Șarov a mulțumit părții letone pentru intențiile de suport pe aceste domenii și a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării ar fi interesat să preia din experiența Letoniei în ce privește învățământul online, care s-a dovedit a fi indispensabil în contextul pandemiei virusului COVID-19.

La fel, oficialul a mai menționat că Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării este interesat în extinderea și diversificarea relațiilor de colaborare cu Letonia, dezvoltând, în special următoarele aspecte: bune practici și preluarea experienței privind implementarea prevederilor Procesului de la Bologna în învățământul superior; aspecte ce țin de promovarea  calității educației la toate nivelele de studii;  educaţia multiculturală şi multilingvistică; schimb de experienţă privind cadrul legal și implementarea programelor de învățământ la distanță; realizarea în comun a proiectelor de cercetare științifică; parteneriate în cadrul Programelor UE: Erasmus +,  TAIEX, Erasmus-Mundus și altele.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Letoniei în Republica Moldova, E.S. Uldis Mikuts a declarat că țara sa este interesată în continuare de a acorda burse de studii studenților moldoveni, dar și de a continua colaborările în domeniul științific și cultural.

Oficialii au mai punctat și importanța conlucrării dintre cele două țări în organizarea evenimentelor culturale de importanță istorică comună pentru Republica Moldova și Letonia.

Precizăm că începând cu anul 2006, Republica Letonia oferă  tinereilor din Republica Moldova  posibilităţi de participare în programele  Şcolilor de vară. La fel, statisticile recente arată că circa 40 de studenţi moldoveni se află  la  studii în Letonia,  repartizaţi în diverse universităţi.

La fel, instituţii de învățământ superior din Republica Moldova au semnate şi implementează 7 acorduri de  cooperare interuniversitară cu instituţii de învățământ superior din Letonia.