Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine” și-a deschis lucrările

  • 25/09/2020
  • 0
  • 117 Vizualizări

Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a participat astăzi, 22 septembrie, la conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine” organizată în contextul „Zilelor europene ale patrimoniului”. Evenimentul se va desfășura în perioada 22-23 septembrie, în regim online.

 

Secretarul de stat, Andrei Chistol a felicitat organizatorii pentru desfășurarea evenimentului menționând că cercetările științifice privind patrimoniul material și imaterial au un rol esențial în elaborarea politicilor de stat în acest domeniu. „Este important să familiarizăm tânăra generație cu obiectele de patrimoniu din țara noastră. Astfel, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat în primăvara acestui an, un program educațional pentru săptămâna pascală „Descoperim Republica Moldova, Împreună!” în toate școlile și liceele din țară, în care ne-am focalizat pe educație muzeală, educație pentru arte, educație prin istorie. De asemenea, am extins oferta educațională a instituțiilor de învățământ cu curricula pentru disciplina opțională „Descoperă Moldova” pentru clasele cl. X-XII.”, a afirmat oficialul. 

 

Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine” reprezintă o platformă interactivă de  schimb de experiențe privind bunele practici  în conservarea și restaurarea patrimoniului material și imaterial în Republica Moldova și în alte țări, precum România, Ucraina și Federația Rusă. În cadrul atelierelor de lucru experți naționali și internaționali vor discuta despre patrimoniul audiovizual; patrimoniul istoric și educațional; patrimoniul etnologic; studiile filologice și literare „Paul Goma”; cultura memoriei și patrimoniul cultural în societatea post-totalitară: politici, practici și proiecte de valorificare științifică etc.

 

Precizăm că evenimentul este organizat de Academia de Științe a Moldovei, Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Universitatea de Stat din Moldova; Centrul Mitropolitan de Cercetări T.A.B.O.R., Iași, România; Biblioteca Națională a Republicii Moldova;  Complexul Muzeal Naţional Moldova Iași, România; Institutul de Etnologie din Lvov și Academia Națională de Științe a Ucrainei.