
Un număr de 808 şcoli din cele 1250 înregistrate în Republica Moldova îşi vor putea relua activitatea de la 1 septembrie conform modelului numărul unu propus de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Potrivit secretarei de stat din domeniul educaţiei Natalia Grîu, aceasta presupune prezenţa fizică la şcoală în proporţie de 100%, cu respectarea tuturor normelor epidemiologice, care prevăd între altele un singur elev în bancă şi respectarea distanţei de 1,5 metri între bănci. În acelaşi timp, alte 277 de şcoli au optat pentru modelul doi – învăţarea în două schimburi, iar 124 au optat pentru modelul trei, care constă în învăţarea combinată sau organizarea studiilor în zile de prezenţă şi zile de învăţare la distanţă.
„La această etapă cunoaştem că o bună parte din instituţii, în jur de 808, vor merge pe modelul unu, care presupune activitatea în instituţiile de învăţământ. O altă parte, 277, se vor axa pe un model combinat pentru că sunt instituţii mari. 124 de şcoli vor lucra în două schimburi şi doar un procent nesemnificativ, de sub 1%, vor opta pentru alte modele. Prin urmare, aceste trei modele sunt cele mai valorificate şi mai uzuale. Modelul combinat presupune activitate şi de la distanţă pentru anumite clase”, a precizat Natalia Grîu, citată de trm.md.
Potrivit ei, pentru a putea fi reluată activitatea în instituţiile de învăţământ începând cu 1 septembrie, directorii acestora trebuie să le doteze cu materiale menite să prevină infectarea elevilor şi să asigure normele de igienă. În acest sens, au fost achiziţionate 20.706 termometre digitale, 14.761 de dozatoare pentru dezinfectanţi, 67 tone litri de dezinfectanţi pentru mâini şi peste o mie tone de litri de dezinfectanţi pentru suprafeţe.
„La nivel local, instituţiile de învăţământ identifică soluţii pentru a putea relansa procesul educaţional în condiţii sigure, respectând normele şi reglementările în igienă şi sanitaţie. Şcolile vor fi asigurate cu dozatoare, dezinfectanţi şi termometre, iar în fiecare dimineaţă elevilor le va fi verificată temperatura”, a adăugat Natalia Grîu.
De la 1 septembrie, profesorii, dar şi personalul auxiliar care activează în instituţiile de învăţământ vor fi obligaţi să poarte mască tot timpul în care se vor afla la ore, dar şi halate de protecţie. Această măsură nu este deocamdată obligatorie şi pentru elevi. Cu o decizie finală în acest sens ar urma să vină Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
„Trebuie să se expună tranşant Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Noi coordonăm acest document cu ei şi deja o ultimă decizie le aparţine lor. Probabil vor veni în curând cu o reglementare foarte clară pe acest subiect”, a menţionat Natalia Grîu.
Una din cele mai mari provocări cu care se confruntă managerii instituţiilor de învăţământ, cu precădere cei din municipiile Bălţi şi Chişinău, ţine de asigurarea transportării copiilor din afara districtului. Or, marea majoritate a elevilor sunt nevoiţi să se deplaseze cu transportul public, ceea ce creşte semnificativ riscul de infecţie cu virusul COVID-19. În context, Ministerul Educaţiei face apel către administraţiile publice locale şi le îndeamnă să găsească soluţii pentru a asigura deplasarea în siguranţă a elevilor.
„Transportarea elevilor poate constitui un aspect de risc de răspândire a virului, de aceea noi am discutat cu reprezentanţii ANSP şi s-a decis ca şi în acest spaţiu să fie asigurată distanţa fizică după posibilităţile autovehiculului, cu aşezarea copiilor eventual câte unul pe scaun. Colegii de la ANSP vor preciza în ultima redacţie a documentului dacă e necesar să se poarte măşti, probabil că da, şi să se facă termometria la intrare. În cazul municipiilor Bălţi şi Chişinău, copiii utilizează şi transportul public, iar autorităţile publice locale sunt încurajate să vină cu soluţii pentru a preveni infectarea copiilor. Am avut o discuţie cu responsabili de la primărie. Ei analizează soluţii şi eventual vor identifica unele rute, autobuze, care vor fi puse la dispoziţia elevilor”, a mai comunicat Natalia Grîu.
Amintim că, în contextul pandemiei de COVID-19, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a propus şapte modele de organizare a procesului de învăţământ în anul de studii 2020-2021. Fiecare instituţie va adopta modelul potrivit cerinţelor şi necesităţilor sale, după discuţii cu părinţii, elevii şi profesorii.
În Republica Moldova sunt înregistrate 1250 de şcoli. Părinţii care nu au reuşit să-şi înscrie copiii în clasa întâi în prima etapă o pot face până pe 28 august, timp în care vor fi completate locurile disponibile. Până pe 18 august are loc şi cea de-a doua etapă de înmatriculare în clasele liceale.
În anul de studii 2020-2021, aproximativ 30 de mii de copii vor păşi pragul şcolii în clasa întâi, iar alţi aproximativ 17 mii vor absolvi liceul.