Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat campania națională „Pledoarie pentru pedagogie/profesia de pedagog”

  • 11/08/2020
  • 0
  • 141 Vizualizări

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat astăzi, 10 august, campania națională „Pledoarie pentru pedagogie/profesia de pedagog”. Acțiunea își propune ca scop îmbunătățirea sistemului de motivare și susținere a cadrelor didactice în procesul de integrare și menținere în sistemul educațional; promovarea bunelor practici educaționale şi a succeselor obținute de profesorii performanți și de școli, inclusiv în rândul tinerilor specialiști, pentru îmbunătățirea imaginii personalului didactic în societatea modernă și motivarea şi atragerea absolvenților de gimnaziu și/sau liceu în profesia didactică.

 

Prezent la eveniment, ministrul Igor Șarov a subliniat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va revizui, actualiza/ajusta și modifica actele normative pentru atragerea, pregătirea şi menținerea în sistem a cadrelor didactice performante, precum și a normelor ce țin de asigurarea drepturilor şi garanțiilor sociale ale pedagogilor.

 

În context, oficialul și-a exprimat respectul și recunoștința față de toți cei care prin vocație sau talent, prin îndemn sau inspirație au ales sau aleg să fie dascăli.

 

Vicepreședintele Parlamentului, Monica Babuc a menționat despre necesitatea lansării unui Program de stat de promovare a prestigiului meseriei de pedagog, prin care să fie identificați tinerii inteligenți, cu aplecare spre pedagogie, și să fie îndrumați spre specialitățile pedagogice. „Trebuie să înțelegem că pregătirea și formarea pedagogilor este în primul rând obiectivul societății și al statutului, deoarece profesorii pregătesc copiii și tinerii pentru viață, iar de modul cât de bine pregătiți sunt pedagogii, așa va arăta și viitorul societății și țării noastre”, a afirmat oficialul.

 

În cadrul campaniei naționale „Pledoarie pentru pedagogie/profesia de pedagog” vor fi desfășurate acțiuni de informare a studenților/elevilor în vederea promovării imaginii pozitive a profesiei de pedagog în societate; creată o platformă de dialog (pe zone geografice) cu tinerii specialiști, reprezentanții organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, managerii și mentorii școlari, reprezentanții universităților și colegiilor care oferă programe de studii în domeniul Educație; mediatizate exemplele de bune practici și a istoriilor de succes din experiența profesorilor performanți, a școlilor și grădinițelor; organizat concursul național „Pledoarie pentru pedagogie” etc.

 

Menționăm că campania națională „Pledoarie pentru pedagogie/profesia de pedagog” se va desfășura pe parcursul lunilor august-octombrie.