Noul coronavirus – Întrebări și răspunsuri pentru părinți

 • 13/07/2020
 • 0
 • 79 Vizualizări

Ce ar trebui să fac în cazul în care copilul meu are simptome de COVID-19?

 • Contactați medicul, dar amintiți-vă că încă este sezonul gripei în emisfera nordică, iar simptomele COVID-19, cum ar fi tusea sau febra, pot fi similare cu ale gripei sau răcelilor obișnuite, care sunt mult mai frecvente.
 • Continuați să urmați bunele practici de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii, precum spălarea periodică a mâinilor, și vaccinați-vă copilul conform schemei naționale de vaccinare, astfel încât copilul să fie protejat împotriva altor virusuri și bacterii care provoacă boli.
 • La fel ca în cazul altor infecții respiratorii precum gripa, contactați medicul din timp dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți simptome. De asemenea, încercați să evitați să mergeți în locuri publice aglomerate,  evitați mijloacele de transport în comun, lucrați de acasă când acest lucru este posibil, pentru a preveni răspândirea către alții.

Ce ar trebui să fac dacă un membru al familiei prezintă simptome?

 • Contactați cât mai curând medicul dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți febră, tuse sau dificultăți de respirație.
 • Dacă ați călătorit într-o zonă în care a fost raportat COVID-19 sau dacă ați fost în contact strâns cu cineva care a venit dintr-una din aceste zone și are simptome respiratorii, contactați medicul de familie și autoritățile la numărul de telefon 0800 800 358 și spuneți-le acest lucru.

Ar trebui să îmi țin copilul acasă?

 • În cazul în care copilul prezintă simptome, solicitați îngrijiri medicale și urmați recomandările medicului. În plus, la fel ca în cazul altor infecții respiratorii precum gripa, pe perioada când prezintă simptome, țineți copilul acasă, asigurați-vă că se odihnește, și evitați să mergeți în locuri publice, pentru a preveni răspândirea către ceilalți.
 • Învățați-i pe cei mici bunele practici de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii, pe care ei să le urmeze la școală și oriunde altundeva, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea tusei sau a strănutului cu cotul îndoit sau un șervețel, să nu se atingă la ochi, gură sau nas dacă nu s-au spălat corect pe mâini.

Ce măsuri de precauție ar trebui să îmi iau pentru mine și familia mea atunci când călătorim?

Dacă plănuiți o călătorie în străinătate, ar trebui să verificați întotdeauna avertismentele și interdicțiile de călătorie privind țara de destinație, pentru a vedea dacă există restricții de intrare, cerințe de carantină la intrare sau alte informații relevante.

Pe lângă luarea măsurilor de precauție standard pentru călătorii și pentru a evita reintrarea în carantină sau refuzul reintrării în țara de origine, vi se recomandă, de asemenea, să verificați cele mai recente informații referitoare la COVID-19 pe site-ul Asociației Internaționale a Transportului Aerian (iata.org), care include o listă de țări și măsuri de restricție.

Pe durata călătoriei, toți părinții ar trebui să urmeze măsurile de igienă standard pentru ei și copiii lor:

 • Spălați-vă frecvent mâinile sau folosiți un produs dezinfectant cu ​​cel puțin 60% alcool;
 • Acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau un șervețel atunci când tușiți sau strănutați și aruncați imediat șervețelul folosit;
 • Evitați contactul  cu oricine tușește sau strănută;
 • Evitați aglomerațiile.

În plus, este recomandat ca părinții să aibă întotdeauna la ei un produs dezinfectant pentru mâini, un pachet de șervețele de unică folosință și lavete dezinfectante.