Noi perspective ale relațiilor de colaborare moldo-lituaniene în domeniul educației, culturii și cercetării

  • 07/07/2020
  • 0
  • 58 Vizualizări

Intensificarea relațiilor de colaborare moldo-lituaniene în domeniile de competență ale Ministerului Educației, Culturii  și Cercetării a fost principalul subiect discutat astăzi, 6 iulie, de către ministrul Igor Șarov și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Lituaniei în Republica Moldova, E. S. Rimantas Latakas.

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre: comemorarea victimelor deportărilor staliniste; programul de burse în vederea studierii limbii și culturii lituaniene pentru studenţi, cadre didactice sau cercetători din învăţământul superior; intensificarea cooperării interuniversitare; realizarea în comun a proiectelor de cercetare științifică; efectuarea schimbului de experiență în elaborarea dosarelor UNESCO și digitalizarea patrimoniului cultural naţional; susținerea de start-up-uri în domeniul industriilor creative și dezvoltarea competențelor antreprenoriale a operatorilor culturali etc.

Ministrul Igor Șarov a subliniat că pe parcursul ultimilor ani colaborarea Republicii Moldova cu Republica Lituania s-a dezvoltat  în baza  programelor Uniunii Europene, a  proiectelor internaționale, în contextul Politicii de Vecinătate și a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. „În anul academic 2019-2020, în Lituania și-au realizat studiile la liceu 6 tineri din Republica Moldova și 30 de tineri studiile de licență. De asemenea, în cadrul Universității Mykolas Romeris din Vilnius își realizează studiile de doctorat un student. Universitatea Mykolas Romeris din Vilnius are relații de cooperare, dezvoltate în temeiul unor acorduri interuniversitare cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internațională din Moldova și Academia de Studii Economice a Moldovei”, a menționat oficialul.

În context, E. S. Rimantas Latakas și-a exprimat disponibilitatea aprofundării cooperării bilaterale în domeniile educației, culturii și cercetării menționând despre desfășurarea consultărilor politice dintre Lituania și Republica Moldova, la sfârșitul lunii iulie.

La final, părțile au convenit asupra expedierii în adresa Ambasadei Lituaniei în Republica Moldova a unei note informative privind domeniile de interes ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în vederea susținerii din partea Lituaniei a anumitor sectoare din domeniul educației.