Ministrul Igor Șarov: „Printre cei peste 35 de mii de deportați, cred că fiecare dintre noi își poate găsi rudele. Mulți dintre ei nu s-au mai întors la baștină, memoria fiindu-le reabilitată, dar niciodată până la capăt”

  • 07/07/2020
  • 0
  • 89 Vizualizări

Stimați concetățeni,

Astăzi marcăm o zi de tristă amintire și comemorăm împreună 71 de ani de la una dintre marile tragedii din istoria recentă a poporului nostru – cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia.

După ce au trecut prin malaxorul celor mai crunte două regimuri totalitariste – cel nazist și cel stalinist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, înaintașii noștri, și anume cei mai buni dintre ei, intelectualii și gospodarii, fie ei români, ucraineni, găgăuzi, bulgari sau germani, au fost ridicați și trimiși în Siberia, fiind despărțiți în multe cazuri de familii și pierzându-și averile muncite în sudoarea frunții.

Printre cei peste 35 de mii de deportați, cred că fiecare dintre noi își poate găsi rude mai apropiate sau mai îndepărtate. Mulți dintre ei nu s-au mai întors la baștină, memoria fiindu-le reabilitată, dar niciodată până la capăt.

Astfel, prin marcarea anuală a acestui moment de tristă amintire vom fi mai uniți ca popor și nu vom admite repetarea greșelilor istoriei, cinstind totodată memoria unor eroi ai neamului care au luptat într-un altfel de război contra regimului totalitarist comunist. Mulți dintre ei au dat naștere unor vlăstare care s-au dovedit a fi promotorii mișcării de eliberare națională dar și personalități marcante ale Republicii Moldova.

 

            Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării