Ziua Suveranității Republicii Moldova – prilej de mândrie pentru comunitatea civică și educațională.

  • 23/06/2020
  • 0
  • 134 Vizualizări

Ziua Suveranității Republicii Moldova – prilej de mândrie pentru comunitatea civică și educațională.

Astăzi este sărbătorită Ziua Suveranităţii Republicii Moldova, semnificativă din perspectiva construcției statului suveran și independent al țării noastre. Acum 30 de ani, în contextul unui proces ireversibil de destrămare a imperiului sovietic, republicile unionale porneau pe calea suveranității și a independenței. La 23 iunie 1990, Sovietul Suprem al R.S.S. Moldova de legislatura a douăsprezecea, adoptă Declarația despre Suveranitate, care exprima dorința poporului. Se întâmpla pe fondul mișcării de Eliberare Națională, la aproape un an de la adoptarea legilor despre Limba de stat și Grafia latină. Țara cucerea, concomitent, suveranitatea și identitatea națională, cu aceeași intensitate politică și spirituală. Erau decizii curajoase, care schimbau nu doar statutul, dar și destinul Republicii Moldova.
De atunci, în Republica Moldova, au crescut generații pentru care acronimul U.R.S.S. nu se mai asociază cu o super-putere, dar este o sintagmă din manualul de istorie, drept confirmare a unei ideologii false și a unui regim totalitar. Este perioada în care țara noastră încearcă să-și determine, în mod suveran, politica internă, vectorul extern, partenerii de dezvoltare.
Cu această ocazie, DGETS Vă urează fericire, prosperitate, împliniri. Să ne bucurăm și să muncim, împreună, iar patriotismul și dragostea față de Țara Noastră să devină impulsul fiecărei acțiuni desfășurate întru prosperarea unui viitor mai bun și încrederea deplină în ziua de mâine.

Cu aleasă considerație
Andrei PAVALOI,
Șef adjunct al DGETS